Bratislavská hala Elán zažila útlum

Tradiční úvodní mítink atletické sezóny handicapovaných, bratislavská Istropolitana, byla letos ve znamení účastnické regrese. V hale Elán se v sobotu 24. února 2007 sešel výjimečně malý počet závodníků. Hvězdy, které zdobily minulý ročník, byste tentokrát na startovní listině hledali marně.

Domácí reprezentantka skokanka Lenka Gajarská, nejúspěšnější atletka Istropolitany ´06 Veronika Foltová nebo český světový rekordman Roman Musil, zřejmě vypustili halovou sezónu a až pod otevřeným nebem se zaměří na plnění paralympijských limitů. Rakouský koulař Georg Tischler se sice přihlásil, ale do Bratislavy rovněž nedorazil. Neshoda mezi Slovenským atletickým svazem zdravotně postižených a východoslovenským AK Proficio stále trvá, a proto v hale Elán chyběl jeho předseda, aktuálně bronzový oštěpař z MS v Assenu Július Hutka, i další slovenští vozíčkáři.

Největším tahákem „podujatia“ tak byl souboj malých mužů. Domácí šampión, mistr světa a světový rekordman Marek Margoč sice ohlásil útok na hodnotu světového koulařského rekordu kategorie F40 (10,22 m), ale v prvním letošním závodě se s optimální formou nepotkal. Nejenže o jeden centimetr zůstal pod hranicí 10 metrů, ale ani ve své kategorii nevyhrál, nebo» narozdíl od něj Mathias Mester z Německa čtyřkilové kulaté náčiní za desítku poslal, a o tři centimetry zvítězil. Margoč se na mítinku představil v nezvyklé vícebojařské roli, kromě koule si vyzkoušel i běh na šedesát metrů a dálku, ale také v těchto disciplínách byl německý reprezentant úspěšnější.

Sportovci Atletiky vozíčkářů byli letos v Bratislavě pouze čtyři, méně než bývalo obvyklé. Z koulařů specialistů chyběl především nemocný Milan Bláha. Ve spojených kategoriích F54 a F55 si spolu zazávodily Eva Kacanu s Janou Fesslovou. Kvůli zmatkům s přepočty nebylo jasné, která z českých reprezentantek byla úspěšnější. Pořadatelé za vítězku označili Fesslovou. Ta se do sektorů vrací po zdravotních komplikacích a jejích 6,54 m jistě není výkon, se kterým by se letos spokojila. Mistryně světa z Assenu Kacanu stihla kromě vrhání dělat i rozhodčí a atmosféru závodů si dokázala užít, přestože na ní za 6,35 m zbyla pouze stříbrná medaile.

V kategorii F55 mužů se spolu, a se dvěma slovenskými nováčky, utkali Dušan Ščambura a Martin Němec. Ščambura se ze všech sil snaží o návrat do reprezentačního týmu a jeho metou byla desetimetrová vzdálenost. Při snaze o její překonání překonal mez pevnosti hned tří upínacích popruhů, a přestože po neplatném pokusu dostal možnost opravy, byl natolik vyveden z koncentrace, že se musel spokojit s výkonem 9,32 m. Kategorii F55 tak vyhrál Němec, díky úvodnímu pokusu který měřil 11,45 m.

Stejně jako ve sloučeném ženském závodě měli pořadatelé problémy i při výpočtu nejlepšího mužského výkonu mítinku. Za použití starých přepočtových tabulek IPC nakonec vyhlásili německého reprezentanta Mathiase Mestera.

Fotogalerie byla doplněna o obrázky z Bratislavy, kompletní výsledky závodů naleznete v nejbližší době na stránkách SAZZP.
datum: 17 Apr 2007 autor: Martin Němec
Content Management Powered by CuteNews