Tanni Grey-Thompsonová ukončí v Manchesteru atletickou kariéru

Dame Tanni Grey-Thompsonová, britská nejúspěšnější paralympionička, oznámila odchod z mezinárodní sportovní scény.

Sedmatřicetiletá atletka narozená v Cardiffu věří, že nastal ten pravý okamžik, aby čelila dalším životním výzvám. Prohlásila, že vždy tvrdila, že se jednoho dne probudí a bude si jistá, že už nechce trénovat. Že jsou další činnosti, které by chtěla dělat a pokud v nich chce být úspěšná, musí jim věnovat více času.

Tannina finálová jízda v britském dresu se uskuteční na květnovém VISA paralympijském poháru v Manchesteru, kde doufá v co nejlepší umístění.

„Stále soutěžím na velmi vysoké úrovni, ale jak stárnu je vše těžší a těžší a chci skončit ještě předtím než se rozpadnu.
Samozřejmě že můj poslední závod bude plný emocí, ale je to pro mě stejná záležitost jako obvykle. Pravděpodobně nebudu úplně v pořádku, ale připravím se stejným způsobem, použiji stejnou rutinu jako vždy a doufám, že zvítězím.“

Tanni je nejznámější britskou paralympijskou atletkou, která na světové úrovni závodila na distancích od sta metrů až po maraton.

Její sbírka patnácti paralympijských medailí obsahuje 11 zlatých, k tomu si připsala šest vítězství v Londýnském maratónu. Úplná sada britských a světových rekordů je jen těžko dosažitelná pro kohokoli dalšího ve sportovní aréně handicapovaných. V roce 2000 a 2004 byla za přínos sportu ohodnocena britskými čestnými trofejemi včetně šlechtického titulu Dame.

Přestože Dame Tanni po závodě v Manchesteru už atletické tílko neoblékne, nehodlá opustit svět sportu úplně a chce předat své zkušenosti další generaci paralympijských atletů.

„Trénuji několik mladých nadějí, které se připravují na Peking a Londýn. Chci pokračovat ve své propagátorské práci, a také bych uvítala možnost vrátit něco sportu zpět.“

Více informací na http:// www.visaparalympicworldcup.com .
datum: 25 Apr 2007 autor: Martin Němec
Content Management Powered by CuteNews