Soustředění pro nováčky za podpory Nadace Vodafone ČR

Díky grantovému programu Nadace Vodafone Česká republika, si občanské sdružení Atletika vozíčkářů mohlo letos dovolit uspořádat každoroční soustředění pro nováčky a začínající sportovce ve velkém stylu. Nováčkovské soustředění proběhlo během prodlouženého víkendu 4. až 7. května ve Sportovním centru ČSTV v Nymburce na závěr tréninkového kempu reprezentace.

Pro zájemce o atletiku handicapovaných bylo připraveno veškeré potřebné sportovní vybavení. Byly pořízeny nové vrhačské konstrukce, tréninkové oštěpy a disky, které byly po skončení akce rozpůjčovány atletickým nadějím k pravidelnému individuálnímu tréninku doma nebo ve sportovních klubech v okolí jejich bydliště. Speciální vozíky na dráhové disciplíny tzv. formulky byly zapůjčeny z brněnské Kociánky a od ostatních členů sdružení.

Bezbariérové sportovní centrum nabídlo začátečníkům možnost vyzkoušet si nejen samotnou atletiku, ale i nejrůznější hry a dovednostní soutěže. K dispozici byl bazén, vířivka i sauna. Nejšťastnějším účastníkem soustředění byl jednoznačně malý Fanda Levinský, který během tréninkových jednotek drandil po asfaltových cestičkách sportovního centra na formulce.

Fyzioterapeutka Jana Kuncová budoucí atlety poučila jak se mají před tréninkem rozcvičit a po tréninku uvolnit, lektor vrhačských disciplín Štefan Danko jim ukázal jak správně uchopit oštěp a instruktor přes jízdy Dušan Ščambura jak se nasoukat do formule.

Během několika hodin strávených v učebně mohli zájemci získat plno údajů o historii i současnosti atletiky handicapovaných, o tuzemských i zahraničních soutěžích včetně těch vrcholných, a od trenéra Tomáše Brůny o systematickém tréninku atleta vozíčkáře. V průběhu soustředění se nováčci od ostatních průběžně dozvídali spoustu užitečných informací o atletice i jiných sportech a o životě vozíčkáře sportovce.

Letošní soutěžní sezóna začíná již zítra a v jejím průběhu se ukáže, kolik účastníků soustředění oslovila atletika natolik, že je budeme v sektorech nebo na dráze vídat pravidelně. Většina z nich ukázala značný sportovní talent a pokud k němu dokáží přidat i píli a vytrvalost, mohou si svými výkony říct o nominaci do reprezentačního týmu a následnou účast na některém ze zahraničních závodů.
datum: 07 May 2007 autor: Martin Němec
Content Management Powered by CuteNews