KB Český pohár 2007 odstartoval

Na státní svátek 8. května začal v Pardubicích již devátý ročník Českého poháru v atletice vozíčkářů. Pardubický závod oslavil výročí – vozíčkáři se na atletickém mítinku v Pardubicích objevili již podesáté. I letos byla jejich soutěž vložena do silničního závodu nehandicapovaných, tentokrát se jednalo o běh na 15 kilometrů.

Počasí svátečního dne jubilejnímu ročníku závodu ve vrhačských disciplínách příliš nepřálo. Atleti se museli vyrovnat s vydatnými přeháňkami, točícím se nárazovým větrem a chladem.

I přes nepříznivé povětrnostní podmínky však padaly na 1. kole KB Českého poháru účastnické limity na paralympiádu v Pekingu. Díky sankcionování závodu mezinárodní sportovní federací IWAS by měly být veškeré splněné limity platné.

Nově jmenované vedení atletiky Mezinárodního paralympijského výboru IPC nebylo ani do začátku května schopno vydat hodnoty oficiálních přepočtových koeficientů na roky 2007-2008, proto se na pardubické Dukle muselo závodit ještě podle starých tabulek.

Soutěž žen vyhrála dvojnásobná paralympijská vítězka a dvojnásobná mistryně světa v hodu diskem skupiny F52 Martina Kniezková, když hodem dlouhým 12,96 metru splnila A limit na bezmála 116 %.

Další limitářkou se stala aktuální mistryně světa ve vrhu koulí skupiny F54 Eva Kacanu, která pokusem 6,18 m překonala limit dokonce o 124 %, a v prvním pohárovém kole urvala druhé místo.

Před začátkem sezóny přestoupila Jana Fesslová v rámci ČATHS z SK Nové Město nad Metují do Hvězdy SKP Pardubice, na domácím kolbišti obsadila 3. příčku, a ze závodu navíc vytěžila hned dva paralympijské limity. Diskařských 21,65 metru znamená splnění A limitu na 103 %, 13,32 m v oštěpu pak překonání B limitu o stejnou hodnotu.

Mužskou část pardubického kola opanovali kuželkáři skupiny F51. Dvacetičlennému startovnímu poli dominoval stříbrný medailista z MS v Assenu a z paralympiády v Aténách v této disciplíně Radim Běleš, který poslal nezvyklé atletické náčiní až do vzdálenosti 25,73 m, a splnil áčkový limit na 118 %. Radim Běleš je úřadujícím paralympijským vítězem v hodu diskem, což potvrdil i na prvním letošním závodě, kde si v této disciplíně splnil A limit na necelých 104 % za 9,17 m.

Druhé místo patřilo v Pardubicích domácímu Martinu Zvolánkovi, který bodoval nečekaně kuželkou, když hodem dlouhým 24,04 překonal paralympijský standard o 111 %. V disku, ve kterém v Assenu získal stříbro, plnil na 106 %.

Mezi kvadruplegiky se na třetí místo vklínil vítěz loňského Českého poháru Martin Němec, jenž získal limit ve vrhu koulí o hodnotě necelých 110 % a v hodu diskem 104 % za 11,18 respektive 35,48 metru.

Velký comeback předvedl Karel Liška, účastník MS 1998 v Birminghamu, který už několik let nezávodil. Těsně před začátkem pardubické soutěže se zaregistroval do OSAV, aby následně hodil kuželku na 23,88 m a pojistil si A limit za 110 %.

Účastnické standardy na paralympijské hry v Pekingu přehodili na 1. kole Českého poháru ještě diskaři, stříbrní paralympijští medailisté a vicemistři světa Miroslav Šperk (104 %) a František Pürgl (108 %) a nováček Jan Vaněk v kuželce (104 %). Oštěpař Josef Štiak si připsal „pouze“ překonání B limitu v hodu diskem skupiny F 56 o dva centimetry.

Kompletní výsledky úvodního závodu KB Českého poháru v atletice vozíčkářů 2007 naleznete tradičně na stránkách SK Moravia Brno. SK Moravia je rovněž pořadatelem dalšího kola, které se v Brně uskuteční 2. června 2007.
datum: 08 May 2007 autor: Martin Němec
Content Management Powered by CuteNews