Internationale Deutsche Meisterschaften – Leichtathletik

Atleti vozíčkáři se během předposledního červencového víkendu zúčastnili otevřeného atletického mistrovství Německa v Singenu. Na šampionát dorazil značný počet sportovců z nejrůznějších zemí. Přestože vyhlášená německá organizace kulhala – pořadatelé nepustili do soutěže IAAF certifikované disky, pro vozíčkářské vrhy nebyly zajištěny upínací popruhy, některé vrhačské a skokanské sektory měly daleko k regulérnosti – bylo k vidění nemálo kvalitních výkonů.

 

Exxon Valdez

Cesta do Singenu neměla daleko k ekologické katastrofě. Osádky tří z pěti PKW, kterými jsme jeli, měly před překročením německých hranic spicha na benzínce v Rozvadově. Když jsem si, ve snaze dorovnat hladinu, natankoval naftu do boty místo do nádrže, mimoděk jsem naznačil téma pro dalších pět set kilometrů.

 

Skoro okamžitě po pasové kontrole se totiž Dušanovi Ščamburovi uvolnila benzinová hadička. Dušan odstavil benzinové čerpadlo aby mu nevytekl všechen benzín z plné nádrže, a jen díky pohonu na LPG mohl pokračovat v další cestě. Problém byl ovšem v tom, že na propanbutanovou nádrž jeho auto ujede jen asi 300 kilometrů, a proto bylo vyhlášeno pátrání po pumpě, která má v sortimentu autogas.

 

Předskokan Pišta 

Prvním českým sportovcem, který zasáhl do německého otevřeného mistrovství, byl v rámci pátečních závodů veteránů paralympijský vítěz v hodu oštěpem z Atlanty, šedesátiletý Štefan Danko. Štefan se značným náskokem vyhrál všechny tři vrhačské disciplíny, a po prvotní nervozitě se nadchl natolik, že přislíbil start na dalším kole KB Českého poháru v Chrudimi.

 

Díky velkému slučování sedících atletů byly mistrovské soutěže velmi nabité, přesto už v pátek našim barvám přinesly několik medailových umístění. Nejlépe si vedl Martin Zvolánek, který vyhrál kuželku s rovnými tisíci body. Sloučený oštěp mužů vyhrál spastik Roman Musil, já byl za dalším spastikem Bin Abbasem z UAE třetí.

 

V sobotu dopoledne se koulelo, a kvůli rozdílné hmotnosti náčiní byli tentokrát spastici a vozíčkáři zvlášť. Díky tomu jsme se s Romanem mohli stát mezinárodními mistry Německa oba.

 

Sobotní odpolední program byl poznamenán bouřkou s průtrží mračen, a soutěž v disku vozíčkářek byla ukončena po třech odházených pokusech. Jana Fesslová skončila třetí za tradičním domácím tandemem Buggenhagen-Willing.

 

Vozíčkářský megadiskus

Ke slučováním disku mužů, který byl na programu poslední den mistrovství, se pořadatelé postavili opravdu velkoryse. Do společné soutěže nastoupili všichni kvadruplegici, paraplegici i spastici. Osmnáctičlenné startovní pole bylo pro kvalifikaci rozděleno na tři skupiny a nejlepší osmička házela už ve společné výseči.

 

Světovou extratřídu opět předvedl Roman Musil, který byl po kvalifikaci čtvrtý. Ve finále se zlepšil skoro o dva metry, celou soutěž vyhrál, do té doby vedoucího Martina Zvolánka odsunul na druhou a mě ze třetí na čtvrtou příčku.

 

Kompletní výsledky na www.team-thomas.org

 

datum: 23 Jul 2007 autor: Martin Němec
Content Management Powered by CuteNews