Olympijští sportovci vyjádřili své pocity ohledně Pekingu 2008

Do švýcarského Lausanne se v uplynulých dnech z celého světa sjeli ti, kteří reprezentující hlas všech sportovců a sportovkyň Mezinárodního olympijského výboru, aby prodiskutovali, jak se postavit k nepříznivému světlu do kterého byly v minulých týdnech postaveny olympijské hry.

 

Členové sportovní komise vášnivě hovořili o svých vlastních zkušenostech s nepřiměřenou manipulací a používáním sportovců jako politického nástroje.

 

Na závěr setkání vydali následující prohlášení.

 

"V roce 2001 odhlasoval Mezinárodní olympijský výbor přidělení olympijských her 2008 do Pekingu v Číně. Věříme v racionálitu této volby – že tato přihláška byla nejlepší, technicky vynikající, a že by hry měly být uspořádány v zemi, kde žije pětina lidí světa – znělo to rozumně tehdy a zůstává znít doteď. Někteří členové naší komise byli tehdy členy IOC a plně podpořili výběr Pekingu a stále jej podporují.

 

Olympijské hry jsou příležitostí pro všechny sportovce světa ukázat nám a světu jaké to může být, když se lidé mírumilovně sejdou, aby oslavili svou pospolitost spíše než aby se zaměřovali na vzájemnou rozdílnost. Pevně věříme, že sport během sedmiletých příprav posloužil, jako brána k růstu porozumnění mezi Čínou a ostatním světem. Zvláště je třeba zmínit, že v uplynulých týdnech proběhly v Pekingu tři světové šampionáty, které mimochodem ověřily připravenost sportovišť pro olympijské hry, a proběhly hladce a úspěšně. Nemůže být lepší způsob jak podpořit čínské změny a posílit pozitivní kroky, které byly učiněny, než právě sportem. A není lepší způsob než olympijskými hrami, které sledují bilióny lidí na celém světě a milióny které zavítají do Pekingu.

 

My všichni z celého srdce věříme, že bojkot je nesmyslý – a bolel by pouze sportovce. Někteří z nás to zanjí z vlastní zkušenosti. Jiní ze zkušenosti přátel. Jsme povzbuzeni tím, že marnost bojkotu je uznávána i většinou vlád a organizací na celém světě. I když ještě existují ti, kteří si pohrávají s myšlenkou na bojkot zahajovacího ceremoniálu. K této záležitosti bychom chtěli vyjádřit, že pro každého z nás jednotlivě, byl nástup naší výpravy na zahajovacím ceremoniálu klíčovým momentem hrdosti, vzpomínkou, kterou si připomínáme dodnes; sportovci kteří mají tuto příležitost před sebou, brzy zjistí, jak zvláštní je to moment.

 

Olympijské ceremoniály, stejně jako hry, jsou pro sportovce; pro ty sportovce kteří se mačkají na stadioně, a pro fanoušky u televizních obrazovek na celém světě. Hlavy států, členové vlád a ministři sportu v publiku na stadionu jsou známkou podpory sportovců.

 

Sportovci mají právo se vyjádřit a spoustu možností jak to udělat před i během her. Jsou soustředěni na dosažení sportovních úspěchů. Na tento okamžik roky trénovali  a zaslouží si být nezatěžováni politickými záležitostmi – a nezáleží na tom, jak důležité tyto záležitosti mohou být. Na olympijských hrách spolu soupeří sportovci z 250 různých států a teritorií. Proto mají soutěže pravidla která zabraňují politizaci. Náš svět má tolik problémů a konfliktů, že pokud bychom dovolili jejich zatažení, změnilo by to důvod kvůli kterému na hrách jsme – když sportovec soutěží s ostatními v duchu respektu, přátelství a fair play.

 

Sportovci mají právo se nevyjadřovat – a samozřejmě právo necítit se k vyjádření zavázáni. Je normální, že většina sportovců se chce jednoduše soustředit na svou přípravu a soutěže. Podporujeme je a bráníme je v tomto právu.

 

Do olympijských her zbývají pouze tři měsíce a jsme vzrušeni ze začátku soutěží. Olympijská štafeta, která oznamuje hry a symbolizuje naše hodnoty a sny, neměla nerušený průchod jaký si zaslouží. Z toho jsme opravdu zarmouceni. Násilné protesty kolem olympijské pochodně naprosto převrací hodnoty na kterých pochodeň stojí. Pochodeň, která nepatří žádném státu, ale spíše světu, reprezentuje olympijské hodnoty – nic dalšího, a její průchod by měl být mírumilovný. Nechceme ji vidět zneužitou.

 

Jelikož národní olympijské výbory dělají konečnou nominaci do národních týmů pro Peking, rádi bychom sportovcům na celém světě popřáli mnoho štěstí v konečném kvalifikačním procesu. Toto je Váš moment zazářit na světové scéně, užít si tu zkušenost a zjistit jaké to je být součástí historie. Z naší zkušenosti Vám můžeme říct, že čínskými lidmi v Pekingu budete vřele vítáni. Zároveň Vás můžeme ujistit, že organizační výbor věnuje nezbytnou pozornost zajištění kvality vzduchu a že Vaše zdraví je to nejdůležitější. Věříme dnes, stejně jako jsme věřili v roce 2001, že Peking 2008 bude obrovský úspěch, dávající Pekingu a Číně základ pozitivního dědictví které může udržovat.

 

My, Vaši zástupci, spolu s Vaší národní federací, Vaším národním olympijským výborem a samozřejmě Mezinárodním olympijským výborem jsme tu, abychom Vás provázeli a abychom Vám radili. Hodně štěstí!

 

Zasedání komise sportovců byli přítomni: Sergej Bubka - atletika, Lee Kyung Chun – rychlobruslení na krátké dráze, Robert Ctvrtlik - volejbal, Yaping Deng – stolní tenis, Rania Amr Elwani - plavání, Frank Fredericks - atletika, Hicham El Guerrouj - Atletika, Barbara Kendall - plachtění, Ljiljana Ljubisic – zástupce Mezinárodního paralympijského výboru, Mireya Luiz Hernandez – plážový volejbal, Alexander Popov - plavání, Peter Tallberg - plachtní, Pernilla Wiberg – alpské lyžování, princezna Haya Bint Al Hussein - Equestrian (telefonicky), Charmaine Crooks - atletika (telefonicky)

 

Omluveni: princ Albert II – bobování, Manuela Di Centa – běžecké lyžování, Saku Koivu – lední hokej, Rebecca Scott – běžecké lyžování, Jan Železný – atletika.

datum: 28 Apr 2008 autor: Martin Němec
Content Management Powered by CuteNews