ČATHS konečně odtajnila vedení atletické sekce!

Z důvodu podmínky členství ve sdruženém svazu pro účast na paralympiádě v Pekingu začali do České asociace tělesně handicapovaných sportovců na přelomu roku vstupovat atleti vozíčkáři se splněnými limity na paralympijské hry. Vstupovali ovšem do neexistujících a nefungujících atletických struktur.

 

Na počátku února letošního roku byl pověřen sestavením a vedením sekce atletiky ČATHS Tomáš Brůna. Jeho jmenování bylo od té doby až dosud tajné. Jako ostatně většina záležitostí týkajících se ČATHS, včetně valné hromady.

 

Tři měsíce trvalo, než Tomáš Brůna sestavil vedení sekce, a než se jmenovaní funkcionáři byli schopni sejít na „ustavující schůzi“. Stalo se v pátek 25. dubna léta páně tohoto v Pardubicích. O schůzi je zmínka na stránkách ČATHS.

 

Mimo jiné i o tom, že bylo rozhodnuto o volbě kapitána reprezentačního družstva elektronickou poštou a vyhlášení jejího výsledku na KB poháru v Pardubicích 8. května. Letošní květen už má pět dní za sebou, žádná elektronická volba neprobíhá. Pozítří má být kapitán vyhlášen. Volba je zřejmě opět tajná, aby nikdo nemohl volit. Tajný nejspíš bude i kapitán.

 

Sekce atletiky ČATHS se na své první schůzce nicméně dobrala i k prvnímu konkrétnímu závěru. Rozhodla o zamítnutí návrhu Hvězdy Pardubice na uspořádání mistrovství České republiky v atletice vozíčkářů.

 

Totiž: zatímco tajný sekční šéf atletiky ČATHS Brůna sestavoval svou sekci, atleti připravující se na vrcholný závod na paralympiádě v Pekingu si na rozdíl od něj čtvrt roku nečinnosti nemohli dovolit. Naštěstí se mohli účastnit víkendových tuzemských soustředění pořádaných občanským sdružením Atletika vozíčkářů. Mohli vyjet na halové mistrovství Slovenska do Bratislavy a na začátek sezóny se připravit na tréninkovém kempu v Turecku.

 

Předsednictvo občanského sdružení Atletika vozíčkářů se, na rozdíl od vedení ČATHS, nemohlo smířit s myšlenkou, že by letos nebylo atletické mistrovství České republiky tělesně postižených. Po desítkách let kontinuity. Atletika vozíčkářů řešení našla. Sportovní klub Hvězda SKP Pardubice se uvolil uspořádat mistrovství České republiky v atletice vozíčkářů 22. června na svém stadionu. V omezeném rozsahu, pouze ve vrzích vozíčkářů a bez zahraniční účasti. S předpokládanými náklady 50.000 Kč.

 

Vedení Hvězdy Pardubice mělo pocit, že je správné, aby bylo pokrytí mistrovství nabídnuto České asociaci tělesně handicapovaných sportovců. Té asociaci, kam vstupují handicapovaní atleti, především ti, kteří byli úspěšní v minulých letech, a na které jdou do asociace státní dotace. Atleti vozíčkáři soutěžící ve vrhačských disciplínách. Jiní atleti v asociaci vlastně asi ani nejsou.

 

Pocit Hvězdy Pardubice, že dělá správnou věc byl příliš naivní. Atletika ČATHS akci naservírovanou jak na zlatém podnose odmítla  a pardubickou nabídku smetla se stolu.

 

Mistrovství České republiky v atletice vozíčkářů v Pardubicích přeci jen bude. Pod záštitou Českého svazu tělesně postižených sportovců. Pod záštitou ČSTPS, který se dobrovolně vzdal nároku na státní financování svých úspěšných členů ve prospěch ČATHS, aby jim umožnil start na paralympiádě. A náklady, jak jinak, uhradí OSAV.

 

Do paralympiády v Pekingu zbývá 123 dní a atletika ČATHS zatím nemá nejmenší podíl na přípravě svých sportovců. Je nejvyšší čas, aby se vedení atletické sekce sestavené Tomášem Brůnou začalo snažit. Aby nebylo jen žábou na prameni.

datum: 06 May 2008 autor: Martin Němec
Content Management Powered by CuteNews