Na druhém závodě Českého poháru v atletice vozíčkářů padaly české rekordy

Ve druhém kole KB Českého poháru překonali atleti vozíčkáři hned 10 národních rekordů. Vítězkou ženské kategorie byla na olomouckém stadionu Jana Fesslová. Domácí Evě Kacanu totiž závod vůbec nevyšel, i přes vydatné povzbuzování fyzioterapeuta Pavla Vrzaly, že nedostane guláš k obědu, pokud v kouli nedá alespoň 6 metrů. Před šestimetrovou hranicí zůstala o čtyři centimetry. Nejlepším atletem byl světový rekordman Martin Zvolánek, závodící v kategorii nejhůř handicapovaných F 51, který výkonem 10,42 metru získal po procentuálním přepočtu nejvíc bodů. Druhý byl Martin Němec (kategorie F 55, 37,02 m v hodu diskem) a třetí Jan Vaněk (F 51, 23,37 m v hodu kuželkou).

 

"Spokojená nejsem vůbec, nějak se to nepodařilo. Možná takový trochu stres, že člověk myslí na to, aby to tady všechno klaplo, těžko říct. Možná je to i tím, že je to doma, že jsem tu chtěla zaperlit," smutnila po závodě, který organizovala, Eva Kacanu. Minule v Pardubicích přitom vyhrála výkonem 6 metrů a 19 centimetrů. "Mám trošku nějaké zdravotní problémy, takže se musím vyladit hlavně zdravotně, ale aspoň dvakrát týdně teď na jaře trénovat musím, a pak to od začátku léta zintenzivním," vysvětlovala Kacanu.

 

Čtvrtá paralympiáda Rostislava Pohlmanna
Závody se naopak vydařily Rostislavu Pohlmannovi, paralympijskému vítězi z Atén a světovému rekordmanovi v hodu diskem druhé nejméně handicapované vozíčkářské kategorie F 57. Diskem hodil 43,74 m a oštěpem 37,54 m. "Jsem spokojenej. V oštěpu 2 metry progres oproti minulému závodu, v disku jsem taky přidal dva a půl metru. Není to nic světoborného, ale silově pořád dobře, ověřil jsem si to i na kouli. Takže se už jen těším na to, až mi kluk odmaturuje a budem zase parťáci. Mně to takhle moc nevyhovuje trénovat s jinými lidmi, takže se těším, až skončí školu, a vrhnem se do toho trochu po mým stylu," řekl Pohlmann.  

 

Za pár dní  mu bude 44 let a původně se chtěl loučit už po Aténách a dál se věnovat jen basketbalu na vozíku, který hraje profesionálně v Německu. Nakonec se ale rozhodl jinak a na mistrovství světa v nizozemském Assenu v roce 2006 byl druhý v disku a nečekaně první v oštěpu. Nyní se chystá už na svoje čtvrté letní paralympijské hry.

 

"Ještě loni jsem nevěděl, jestli pojedu, nebo ne, byl jsem jen na dvou závodech, abych si hodil limit, ale zjistil jsem, že mě to pořád ještě baví a začínám tomu zase přicházet po basketu na chuť, tak to snad půjde. Těším se, ale víc na závody, než na Čínu," vysvětloval Pohlmann. "Mám tělo už docela zhuntované a nesnese takovou zátěž v tréninku. Beru si příklad z Honzy Železnýho, kterej už ke konci kariéry ne že netrénoval, ale trénoval jinak, měl daleko méně hodů a ostré házel de facto jen na závodech. Já trénuju, ale prostě nejedu takové dávky jako dřív, hlavně před Sydney. To tělo prostě pak vypovídá poslušnost," přiblížil svou přípravu atlet z Olomouci nepříliš vzdáleného Litovle.

 

Na paralympiádě bude mít sloučenou kategorii s méně handicapovanými a výsledky se budou pomocí koeficientů přepočítávat na body. V jeho vlastní skupině bude jedním z největších konkurentů v boji o medaile Číňan Čeng Wej-Haj. "Koukal jsem do tabulek a loni hodil pět centimetrů za mým svěťákem, taky je možné, že je na tom jako já, a má čínský rekord ještě lepší, jako já český. Doma bude určitě silnej. Ale máme spojenou kategorii s F 58 a oba budeme muset určitě atakovat světovej rekord, pakliže budeme chtít medaili. Hodně důležité bude srovnat se psychicky, protože v té druhé kategorii jsou borci, kteří hážou hrubě přes padesát, takže bude zásadní se jich nezaleknout," odhaduje svoje šance Pohlmann.

 

Fesslová přehodila na dálku Buggenhagenovou
Z nových českých rekordmanů se nejvíc zlepšila Jana Fesslová (25,84 m v disku a 18,10 v oštěpu). "Mou největší soupeřkou ve skupině F 55 je světová jednička Marianne Buggenhagen z Německa, na kterou jsem ještě před pár lety ztrácela pomalu 5 metrů v oštěpu a 10 metrů v disku. Ale musím říct, že on je hodně přátelská a získala jsem od ní jak rady, tak i ve stylu házení jsem od ní leccos pochytila. Dnes se mi ji poprvé podařilo přehodit, o půl metru, takže si myslím, že mám i dobré vyhlídky do Pekingu," radovala se Fesslová.

 

Svůj dosavadní český rekord v hodu diskem, kterého dosáhla na prvním letošním závodě KB Českého poháru v Pardubicích, překonala o neuvěřitelný metr a 84 centimetrů. "Už tomu trochu napovídal trénink. I když naše zahrada není úplně rovná, tak jsem měla pocit, že to lítá okolo 25 metrů. Podle mě je hlavně znát, že letos trénuju mnohem víc než loni nebo předloni, kdy jsem měla velké zdravotní problémy. Že ta příprava je tvrdší a v podstatě jí obětuju všechno. Nechci říct své zdraví, ale jinak opravdu všechno," odhodlaně říká třicetiletá atletka.

 

V Pekingu se na ni nepochybně zaměří velká pozornost českých sportovních novinářů. Čtenáři, diváci a posluchači milují hluboce lidské příběhy, takzvaná HáeLPéčka a překlasifikace v Aténách a odebrání zlaté medaile byly jedním z nich. Nyní se nabízí pokračování a bude jen dobře, když Janě Fesslové výborná výkonnost vydrží, a všichni se dočkáme happyendu, a ne jen rozmělňování starých záležitostí. Protože sportovkyně z jižních Čech už ale v životě zažila spoustu smolných okamžiků, bude lepší o tom nemluvit nahlas a jen potichu držet palce, aby vše dobře dopadlo.

 

Technická delegátka Iva Machová míří do Pekingu
Z Olomoucka zamíří do Pekingu i Iva Machová. Trenérka a vedoucí realizačního týmu občanského sdružení Atletika vozíčkářů však nepojede jako členka české výpravy, ale jako mezinárodní technická delegátka. To, že byla nominována na vrcholnou akci je velké ocenění pro její dosavadní práci, a má z něj patřičnou radost, kdyby však měla možnost, jela by jinak: "Těším se na práci technického delegáta a na to všechno kolem, akorát mě mrzí, že tam nemůžu jet s atletama jako jejich vedoucí, protože jsem se o ně čtyři roky starala. Je mi to znemožněno těmi spory."  

 

Paralympiádu vnímá jako výjimečnou událost: "Peking je coby paralympiáda v podstatě jak pro sportovce, tak pro všechny, kteří se kolem toho točej, vrchol. Každý chce zažít tu atmosféru, takže jsem ráda, že tam jako technický delegát pojedu." Techničtí delegáti dohlížejí na regulérnost soutěží a post na paralympiádě je prestižní. Odpovídá tomu i příprava: "Nominovaní delegáti jsou v téhle sezóně posíláni na víc závodů, také se hodně diskutovalo nad změnami pravidel. A zvolený vedoucí technických delegátů nás pravidelně informuje o přípravě sportovišť, o tom, s kým budeme spolupracovat a tak," popsala Machová.

 

Příští kolo KB Českého poháru v atletice vozíčkářů bude hostit 8. 6. 2008 Brno. Na stránkách pořádajícího oddílu www.skmoravia.cz najdete díky Pavlu Šibravovi také podrobné výsledky všech závodů.

 

Alice Tejkalová

datum: 26 May 2008 autor: Alice Tejkalová
Content Management Powered by CuteNews