ČP v atletice vozíčkářů v Budějovicích vyhrál opět Zvolánek, „domácímu“ Štiakovi skvěle vyšel disk

Josefu Štiakovi z Českých Budějovic skvěle vyšlo 4. kolo KB Českého poháru v atletice vozíčkářů, které hostila po dvouleté pauze právě jihočeská metropole. V hodu diskem si vytvořil nový osobní rekord pokusem dlouhým 36 metrů 62 centimetrů. Paradoxem je, že ačkoliv je stříbrný oštěpař z paralympiády v Sydney v roce 2000 z Budějovic, nedá se zcela označit za domácího závodníka. Reprezentuje totiž Sportovní klub Nové Město nad Metují.

 

Neméně paradoxní jsou peripetie, kterými si závodník musel projít na cestě za tím, aby mohl mít z hodu diskem radost. „Se mnou to byla trochu anabáze. Začal jsem sportovat někdy v roce 1992, 1993, a jak jsem amputář, vysoký, oboustranný, tak se mnou ze začátku trochu vekslovali v těch klasifikačních skupinách podle postižení,“ začíná vyprávět Pepa Štiak. „Pořád nevěděli, kam patřím, různě mě zkoušeli. Chvíli jsem byl ve skupině F57, pak zase v F56, no a před paralympiádou v Sydney to udělali tak, že na oštěp a kouli jsem byl se skupinou F56 a na disk mě nechali s F57. A v té skupině jsem v disku neměl šanci, takže jsem prakticky od roku 1997 dělal jen oštěp a kouli."

 

 „Jenže v roce 2004 v Aténách si mě klasifikátoři znovu pozvali a řekli mi: ,Sorry, my jsme tě kdysi špatně zařadili, patříš do skupiny F56.‘ Takže mě vrátili s diskem do skupiny F56, jenže tehdy už kluci házeli třicet čtyři, třicet šest metrů a já skončil kdysi někde u třiceti. Tak jsem si říkal, že to je hrozná dálka, že to dělat nebudu. Ale  před třemi lety jsem zase začal a poslední dva roky se disku věnuju dost vehementně, až bych řekl, že na úkor oštěpu, a výsledky se dostavily,“ usmívá se dvaačtyřicetiletý atlet.

Zato v oštěpu se na sebe v Budějovicích Josef Štiak vztekal: „Vím, že ruka je pomalá, to cítím, musím prostě trénovat, trénovat a trénovat.“ V Pekingu by Pepa rád dobře reprezentoval sebe i Českou republiku a bude se snažit co nejlépe umístit. V Česku sleduje svého reprezentačního kolegu ze skupiny F56 Miroslava Šperka, který letos nehází nejdále. „Zatím to vypadá, že to bude asi můj největší soupeř, a kdybych ho, nedej bože, porazil, budu ho muset zatlouct do země, byla by to velká škoda, po tom, jak házel v minulejch letech.“ V celkovém pořadí 4. kola skončil Josef Štiak mezi muži šestý, zvítězil (jako letos pokaždé) Martin Zvolánek za 10,47 m v hodu diskem, druhý byl Martin Němec s 11,49 m ve vrhu koulí. Třetí skončil František Pürgl (27,13 v disku F54), který stejně jako Josef Štiak pochází z jižních Čech, ale závodí za Nové Město nad Metují. Talentovaný diskař (stříbrný ze Sydney, bronzový z Atén) by měl se svými výkony velkou naději na medailové umístění i v Pekingu, ze zdravotních důvodů však do Číny neodletí. Pokud se dá do pořádku, rád by ale startoval na hrách v Londýně v roce 2012.

 

Další z jihočeských závodníků soutěžící v jiném dresu (SKP Hvězda Pardubice) Zbyněk Sýkora nepřekonal na atletickém stadionu TJ Sokol České Budějovice magickou hranici třiceti metrů (29,41 m), tuto sezónu už se přes ni ale vesměs na závodech celkem bez problémů dostává. „Dělám atletiku pět let, každý rok si házím osobáky, ne nijak závratně rychle, ale zlepšuju se, stejně jako letos, takže se dá říct, že jsem spokojenej. Disk je hodně technicky náročná disciplína, tak mám na čem pracovat, navíc jsem spíš silový typ a chybí mi rychlost. Takže musím zlepšit techniku a rychlost.“

 

Závody zaštiťoval Sportovní klub vozíčkářů Králové České Budějovice, vlastní organizace ale hodně spočívala na bedrech Jany Fesslové (bydlící v Černém Dubu u Budějovic, startující v atletice za Hvězdu Pardubice), která rejdila po stadiónu mezi svými závody jak motorová myš a na závěr se ujala i vyhlašování výsledků. Ženskou soutěž vyhrála za hod oštěpem do vzdálenosti 17,81 m, na hod diskem jí ale chyběla lehkost. Dala sice velmi slušných 25,22 m, za které by ještě loni byla nepochybně velmi vděčná, v kontextu letošních výkonů je to ale jen průměr.  „Ten výkon nebyl úplně dobrý právě proto, že jsem toho musela nečekaně dělat o dost víc jako organizátorka a nebyla jsem v klidu. Chtěla jsem, aby všechno klaplo a lidé si Budějovice pamatovali jako dobrý závod. Můj hromosvod byl tak trochu manžel Pepa, kterému se ještě budu muset doma omluvit a pořádně vše vyžehlit,“ řekla se smutným úsměvem Jana Fesslová.

 

Druhá byla Eva Kacanu, s jejíž fenkou jezevčíka Adélkou pózovala řada sportovců, jak se můžete koneckonců přesvědčit i ve Fotogalerii (kokršpaněl na snímku je Šibravových Tom), mimo jiné i Marie Bártová, nová členka Občanského sdružení Atletika vozíčkářů, která v Budějovicích vytvořila český rekord v hodu oštěpem pro kategorii F 56 - 11 metrů a 20 centimetrů. Eva Kacanu je pro změnu čerstvá posila ve vedení sdružení, které na vlastní žádost opustil Radim Běleš.

 

Alice Tejkalová

 

Kompletní výsledky od zítra na www.skmoravia.cz

 

datum: 12 Jul 2008 autor: Alice Tejkalová
Content Management Powered by CuteNews