Gruijters zrusil ostep F56

Uprimnou soustrast osteparum kategorie F56. Ve vcerejsim finale zavodu v hodu ostepem sloucenych kategorii  F55/56 prekonal Holandan Pieter Gruijters svuj svetovy rekord o vice nez tri a pul metru. Jeho vykon 42.27 metru je proste neuveritelny. Svetak skupiny F56 je aktualne o metr a pul lepsi svetoveho rekordu mene postizene kategorie F57. Co to pro dalsi minimalne dvoulete obdobi udela s prepoctovym koeficientem pro ostep F56 je nasnade.

 

Problem je v tom, ze Gruijters je nejaka divna F56. Postavi se na nohy, pri presedani na kozu si udela krok. Hazi stoje na prave noze na zemi, levou nohu lehce prehozenou pres vrhacskou konstrukci. Vsak taky svou karieru zacinal jako F57. Nekdy tesne pred Atenami jej preklasifikovali do F56. Nikdo nechape proc. Ke cti nizozemskemu ostepari je to, ze sve postizeni neprihrava, ukazuje se hrde klasifikatorum na vsech zavodech.

 

Atenach se taky hazely F55 a F56 dohromady. Vyhral Iranec Naderi z F55, Holandan byl druhy. Oba ve svetovem rekordu. Atensky ostep znechutil predesleho svetoveho rekordmana a obhajce zlata ze Sydney Rene Nielsena z Danska natolik, ze prestal sportovat. Nielsen, ktery se musel spokojit se ctvrtym mistem, za mnou po zavode prisel, a rekl mi, ze vitez zarazeny do F55 je ve skutecnosti F57, stejne jako stribrny Gruijters, a ze bronzovy Cinan Zhang nepatri do F55, ale o skupinu vyse. 

 

Zatimco Naderi po Atenach kamsi zmizel, Gruijters sportuje dal a vesele prekonava svetove rekordy. Zhang byl vcera druhy. Netroufam si rozhodnuti klasifikatoru posuzovat po odborne strance. Vidavam vsak Gruijterse pravidelne na zavodech, a nemuzu se zbavit dojmu, ze mu nohy funguji o dost lepe, nez ostatnim padesatsestkam.

datum: 10 Sep 2008 autor: Martin Němec
Content Management Powered by CuteNews