Mezizavodova proluka

Presne tyden casu mam tady na paralympiade v Pekingu mezi obema starty. Koule bude v pondeli 15. zari v odpolednim bloku. Je to pro me trochu nezvyk, obvykle mivam discipliny hned po sobe, ale aspon je ted trochu casu na potrenovani a nasati vuni Ciny i trochy te paralympijske atmosfery.

 

Kamarad Jaromir nas s Rostou Pohlmannem a Mirou Sperkem vyvezl do Letniho palace. Mensi problem jsme meli s poskladanim tri voziku do kufru eckoveho mercedesu. Rosta musel cestou tam i zpatky drzet na kline kolo. On byl na vylete vubec chudak, na privozu v arealu palace si sedl primo pod lodni sirenu a byl nekompromisne vytrouben. Myslim, ze mu v hlave huci jeste ted.

 

Mistni provoz nechapem. Chodci se na cervenou sebevrazedne vrhaji pred auta a neustale troubeni ignoruji. Znalec pomeru Jaromir nam objasnil, ze je to proto, ze za jakoukoli srazku s chodcem ci cyklistou je vzdy odpovedny ridic a chodci toho zneuzivaji. Nekdy je to uplne absurdni. Nedavno nekdo v noci na dalnicnim okruhu prelezl svodidlo a neprezil srazku s projizdejicim automobilem. Rodina pozustalych vymaha na ridici vysoke odskodne.

 

Nevim o jake odskodneni slo cyklistovi, ktereho jsme videli drandit po ctyrproudove hlavni ulici v protismeru, po care mezi pomalym a rychlym jizdnim pruhem. Jaromir nam vysvetlil, ze to neni proto, ze by cinsti cykliste byli hloupi. Pry jsou tak statecni a neboji se smrti.

 

S Rostou a s Mirou si kazdy den uzivame zapasu paralympijskeho basketbaloveho turnaje. Speraka pri koukani svrbi dlane a tesi se na prespristi stredu na trenink Mety Praha. Zatim sleduje nove webove stranky www.metabasket.cz a uci se finty. Rosta mu trpelive vysvetluje kolik hraje na kazde strane hracu, co je faul a tak  .

 

Mne se moc libilo utkani muzu Nemecka a Japonska. Asiate cely zapas vedli, Evropane se snazili srovnat. To se jim 24 vterin pred koncem podarilo tribodovym kosem Larse Christinka. Vyhodu utoku vsak meli Japonci, davali posledni kos a vyhrali. Rosta se rozciloval, ze Nemci zaver prokaucovali. Meli jen 2 fauly a bylo by taktictejsi japonskou hru prerusovat.

 

Vcerejsi zapas Nemek a Australenek byl obdobne napinavy. Za kratsi konec tahaly Australanky. Po polovine zapasu to bylo o 12. Ve treti ctvrtine se bile Nemky nemohly trefit, jejich souperky v zelenozlutych tilkach se nekolikrat dostaly na rozdil jedineho kose. Dve minuty pred koncem zapasu, pri dvoubodovem rozdilu, se bohuzel vyfaulovala nejlepsi Australanka Gauci. Za potlesku publika musela na stridacku a jeji spoluhracky se taktickymi fauly snazily dostat k mici. To se jim nedarilo, zapas skoncil jejich prohrou 56:64.

 

Po obou utkanich jsem potkal basketbaloveho odbornika Ceske televize Jakuba Bazanta. Zminil jsem se mu, jaky jsem videl bombovy basket. Okamzite jsem byl napomenut, abych nepouzival takova klise, ponevadz kazdy basket je bombovy. Dneska vecer je na programu utkani muzu USA a Australie o prvni misto ve skupine. Jestli Kubovi vyjde cas, prijde bombovost posoudit osobne. 

 

Ja se na americko-australsky duel taky chystam. Nejdriv ovsem jedu do Ptaciho hnizda fandit Radimu Belesovi a Martinu Zvolankovi v hodu diskem kategorii F32/51. Radim s Martinem me celou letosni sezonu porazeji na Ceskem poharu, a ja doufam, ze se pochlapi i tady v Cine. Spolu s nimi bude v sektoru jeste spastik Franta Serbus. Toho jsem videl letos v Berline, a moc se mi libilo, jak hazel. 

datum: 11 Sep 2008 autor: Martin Němec
Content Management Powered by CuteNews