První závod atletické sezóny vozíčkářů počasí ušetřilo

Po týdnu dešťů a krup se nad pardubickými organizátory letošního prvního kola KB Českého poháru v atletice vozíčkářů počasí smilovalo. I když v sobotu ráno poprchávalo a na ploše bylo několik stanů na ukrytí, postupně se vyčasovalo a na vyhlášení výsledků už naplno pražilo slunce. Většina sportovců byla unavena předchozím týdenním soustředěním reprezentace, kterého se jako obvykle na několik dní zúčastnili i možní adepti atletiky handicapovaných. Letošní ročník nováčků vypadá velmi nadějně, dva se navíc rovnou vypravili i do Pardubic - Jiří Plesko házel oštěpem a diskem, byť mimo soutěž - a bývalý atlet, který si poranil páteř při paraglidingu, Martin Kopeček byl v roli diváka. V posilovně totiž neodhadl aktuální síly a bolestivě si natáhl mezižeberní svaly. Po změně přepočtových koeficientů pro období do mistrovství světa na Novém Zélandu (leden 2011) sledoval Kopeček vítězství budějovické Jany Fesslové a domácího Martina Němce.

 

Nová pravidla pro atletiku handicapovaných, avizovaná na Handisportu.cz v zimě, se ukázala být pouhým návrhem sekce atletiky Mezinárodního paralympijského výboru, na kterém se bude ještě pracovat. Nejen českým atletům se na nich leccos nelíbí a změnit to se bude snažit právě Němec, který byl přijat do pracovní skupiny, jež se má úpravou pravidel zabývat. Přepočtové koeficienty výsledků, které mají umožnit srovnání výkonů různě handicapovaných sportovců, už ale změněny jsou a jsou vyvtořeny podle úplně jiného systému, než jak tomu bylo doposud.

 

V Pardubicích tedy v mužské soutěži neplatilo to, co v uplynulých sezónách, že paraplegici byli koeficienty znevýhodněni před svými kolegy kvadruplegiky. Situace se více vyrovnala a při nepříliš výrazných výkonech (nikomu se například nepodařil výkon lepší než přísné A limity pro MS v Christchurch 2011) tak na prvních třech místech stanuli dvojnásobný paralympijský vítěz v hodu diskem Martin Němec (za 36,15 m v hodu diskem), stříbrný medailista v hodu oštěpem z her v Sydney Josef Štiak (28,40 m v oštěpu) a co do počtu paralympijských medailí nejúspěšnější český handicapovaný atlet Rostislav Pohlmann (43,87 m v disku). "Je to skvělé," glosoval lakonicky své vítězství Němec. "Závod Českého poháru jsem nevyhrál ani nepamatuju." Obdobně nadšen byl ze druhého místa Josef Štiak. "Já jsem snad skokan roku, nebo co," prohlásil s typickou sebeironií. Téměř 46letý Pohlmann, který prodloužil na příští rok smlouvu v první německé Bundeslize basketbalistů na vozíku, kde je nejstarším hráčem, si novou situaci s úsměvem pochvaloval: "Konečně koeficienty, jak mají být!"

 

V ženské soutěži se už několik let rozhoduje o prvním místě v závodech KB Českém poháru mezi paralympijskými vítězkami Martinou Kniezkovou, Evou Kacanu a bronzovou z her v Pekingu Janou Fesslovou. Tentokrát zvítězila Fesslová (za 22,79 m v disku) před Kacanu (5,98 m v kouli), Kniezková do Pardubic nedorazila, takže ze třetího místa se mohla radovat Michaela Janáková (10,90 m v oštěpu), která loňskou sezónu vynechala kvůli mateřské pauze.

datum: 10 May 2010 autor: Alice Tejkalová
Content Management Powered by CuteNews