Paralympiáda v Londýně ještě nezačala, už se pracuje na programu pro Rio

Jednou z hlavních změn oproti předchozím paralympijským hrám je posun směrem k samostatným vrhačským soutěžím jednotlivých tříd, který odstraní potřebu přepočtového systému Raza, jenž se používá k hodnocení sportovců v kombinovaných závodech.

 

Oznámení IPC Athletics následovalo po čtyřech měsících konzultací a zpětné vazby se všemi 174 národními paralympijskými výbory po celém světě.

 

Ed Warner, předseda Sportovně technického výboru IPC Athletics řekl: "Náš první návrh atletického programu pro Rio 2016 má vytvořit spravedlivé rozdělení soutěží pokrývající všechna postižení, pohlaví i disciplíny.

Paralympijské hry jsou v první řadě elitní sportovní událostí, takže naší prioritou při restrukturalizaci programu bylo zajistit, že budeme i nadále udržovat silné konkurenční prostředí, a tam, kde je to možné, jej učinit ještě silnější.

Nevyhnutelně, k vytvoření spravedlivého rozdělení, musely být některé soutěže odstraněny z programu. To se nedělá lehce, nicméně věříme, že toto je nezbytným krokem ke splnění našich cílů.

Program v žádném případě není konečný a vyzýváme národní paralympijské výbory, aby poskytly další zpětnou vazbu. Naším záměrem je dokončit program do konce roku, abychom sportovcům, trenérům a národním paralympijským výborům poskytli dostatek času na přípravu před Rio 2016 ".

 

Národní paralympijské výbory mají čas do 31. července 2012, aby poskytly IPC Athletics zpětnou vazbu k návrhu programu pro Rio 2016. Konečný návrh bude zveřejněn na 15. října. NPC budou mít ještě čas až od 1. listopadu, aby daly feedback do sportovního fóra IPC Athletics, které se uskuteční později ten měsíc v Německu.

 

Konečný návrh programu pak bude předložen Mezinárodnímu paralympijskému výboru (IPC) a IPC Governing Board bude požádán, aby schválil konečný medailí programu tak, aby mohl být zveřejněn 31. prosince 2012.

 

IPC Athletics má také zájem na zvýšení počtu maratonských akcí v Riu 2016 zahrnujících více skupin postižení. V důsledku toho nebude oznámen úplný seznam medailových maratonských závodů dříve než počátkem roku 2015, ačkoli to je pravděpodobné, že čtyři londýnské maratony budou součástí programu i v Riu.

 

Pro příští mistrovství světa v atletice, které se uskuteční v červenci 2013 v Lyonu, bude sestaven podobný program jako byl pro Christchurch 2011, nicméně pro plánované mistrovství světa v roce 2015 bude již program vycházet z programu Ria 2016.

datum: 18 Jun 2012 autor: OSAV
Content Management Powered by CuteNews