Paralympionici míří do Londýna

Téměř celá česká výprava odlétá 22. srpna v 11 hodin do Londýna z letiště v Praze-Kbelích. Hry začnou slavnostním zahájením na atletickém stadionu v Olympic Parku 29. srpna a budou ukončeny závěrečným ceremoniálem tamtéž 9. září.

 

Česká výprava aktuálně čítá 46 sportovců, 24 sportovních doprovodů a 6 členů vedení.

 

Na poslední chvíli přibyla do výpravy mladá atletka Anna Luxová s doprovodem Pavlem Martínkem, trenérem velké naděje na paralympijskou medaili - světového rekordmana v hodu diskem a mistra Evropy Františka Serbuse. Serbus bude jako jediný z českých sportovců od dob Romana Musila na paralympiádě v Sydney startovat ve dvou sportech - atletice a boccie. Ve druhé jmenované patří do širší evropské špičky.

 

Češi budou v Londýně startovat v 8 sportech - v atletice, bocie, cyklistice, lukostřelbě, plavání a stolním tenisu. Reálné medailové ambice má třeba v cyklistice Jiří Ježek, který bude útočit na post nejúspěšnějšího handicapovaného cyklisty všech dob, na své čtvrté paralympiádě (i když věkem tomu rozhodně neodpovídá) se představí aktuální mistryně Evropy ve vrhu koulí spastička Eva Berná, na zisk medaile pomýšlí vítěz z Pekingu lukostřelec David Drahonínský.

 

Na šesté paralympiádě (český rekord, z toho jedna zimní) závodí cyklista Michal Stark. Nemůže se však pochlubit tím, čím další český rekordman - osmačtyřicetiletý atlet na vozíku Rostislav Pohlmann. Pro toho je Londýn pátými hrami a z každých si zatím odvezl alespoň jednu medailii. V Aténách v roce 2004 se dokonce stal paralympijským vítězem v hodu diskem. Několikanásobný mistr světa a Evropy a světový rekordman, který se ve svém věku udržuje ve skvělé formě profesionálním hraním basketbalu na vozíku za německý tým Rollis Zwickau, by vzhledem k výsledkům a rekordním záznamům měl jednoznačně patřit mezi hlavní tváře paralympijské kamapaně.

 

Co je obecně zřejmé každému, kdo sport handicapovaných v České republice trochu sleduje, při pohledu na složení výpravy, je, že se v ní nachází řada "ostřílených borců", z nichž ale ať už vinou koeficientů, vyššího věku, nebo podle umístění ze dvou předchozích paralympiád a mistrovství světa, má málokdo šanci na medailové umístění (ačkoliv samozřejmě může překvapit, a každému bych moc přála, aby to byl zrovna jeho případ).

 

Pak je tu dost nováčků, kteří budou spíš sbírat zkušenosti, jež ale zúročí až na příštích hrách. Lidí v optimálním věku, výkonnosti a s dobrým výhledem v jejich sportu je relativně málo.

 

Nelze pochopitelně říct, jak to bude na téhle paralympiádě v ostatních týmech, ale celkově lze očekávat horší umístění v pořadí národů než v Pekingu, tak tím případně nebuďme zklamáni. Všichni jistě odvedou maximum toho, co v nich je. A pokud se to naopak povede a já tu sýčkuju, tak jen dobře! Jen mi studium historie mediálního zpracování paralympiád ukázalo, že se vždy čekaly ohromující výsledky, a pak to třeba v případě Atlanty bylo zbytečně hořké zklamání, které se ale vzhledem ke všem faktorům, dalo předpokládat.

 

Totéž platí o počtu medailí z Pekingu, kde se dopředu vůbec nemluvilo o tom, jak byla například poslučovaná atletika a co v ní bylo reálné dosáhnout.

datum: 22 Aug 2012 autor: Alice Tejkalová
Content Management Powered by CuteNews