Tchaj-wan odmítá štafetovou cestu olympijské pochodně

Chinese Taipei Olympic Committee a
National Council on Physical Fitness and Sprots, Republic of China (Tchaj-wan)

26.duben 2007

 

Chinese Taipei Olympic Committee sdílí rovná práva a povinnosti jako ostatní členské výbory Mezinárodního olympijského výboru (IOC) s ohledem na jeho účast na aktivitách v rámci IOC. Předání štafety olympijské pochodně je považováno za čest pro každý národ. Trváme na tom, že se pravidla štafetové cesty pochodně podřizují protokolu IOC; že náš souhlas bude získán před tím, než pochodeň projde naším územím; že Čína vzdá pokusy pošpinit suverenitu Tchaj-wanu; a že štafeta olympijské pochodně napomůže vzájemnému konstruktivnímu působení přes úžinu.

 

Politické intriky s cílem znevážit náš statut v IOC jsou zjevnou aktivitou Číny v rámci její propagace Olympijských her v roce 2008 v Pekingu. Čína označuje tchaj-wanskou etapu štafety jako „domácí cestu,“ čímž vytváří mylný dojem, že je Tchaj-wan zemí pod správou Číny. Čínské úřady a Výbor pro organizování 29. olympijských her v Pekingu použily výrazu „Taipei China“, aby se odvolali na přímé porušení dohody z roku 1989 mezi Chinese Taipei Olympic Committee a Čínským olympijským výborem, který stanovil, že bude použito jména „Chinese Taipei“. S ohledem na tuto záležitost, jsme podali oficiální protest a jasně vyjádřili svá stanoviska Organizačnímu výboru Pekingu a IOC.

 

V další, nedávné, epizodě, Čína odmítla vydat vízum zástupci starosty města Kaohsiungu panu Cheng Wen-lon, tak že nemohl podat zprávu z každoročního kongresu Generální asociace mezinárodní sportovní federace pro přípravu Světových her 2009 v Kaohsiungu. Toto je dalším příkladem politické interference Číny do sportovního odvětví s cílem vrhnout politický stín na mezinárodní sportovní událost.

 

Dnes, Organizační výbor v Pekingu a IOC jednotně oznámili, že olympijská pochodeň bude nesena z města Ho Chi Minh do Taipei a posléze do Hong Kongu a Macaa. Tato trasa je „domácí“ trasou, jak již bylo rozhodnuto v březnu 2005 prezidentem Organizačního výboru Pekingu panem Liu Qi bez ohledu na návrh Chinese Taipei Olympic Committee, že pochodeň vstoupí na Tchaj-wan ze třetí země a opustí ji do země čtvrté.

 

Čína samozřejmě propaguje přesun pochodně z Tchaj-wanu do Hong Kongu, tedy z „Taipei China“ do „Hong Kong China“ a „Macao China“ a dále do dalších měst v Číně. Jde o pokus Číny navrhnout trasu štafety tak, aby byl Tchaj-wan zahrnut do čínské domácí cesty, čímž zjevně podrývá suverenitu Tchaj-wanu. Toto rezolutně odmítáme. Považujeme toto jako příležitost k vyslovení našeho zamítnutí cesty v této podobě Organizačnímu výboru v Pekingu. Veškerá zodpovědnost za důsledky tohoto opatření závisí na Pekingu.
datum: 15 Jun 2007 autor: Martin Němec
Content Management Powered by CuteNews
Nowadays, Canada Slots-Online-Canada.ca is home to 200+ licensed gambling establishments that operate 76,000+ slots and 2,200+ table games.