Vrátí se Edith Hunkeler na závodní dráhu?

Nezáleží z které strany se díváte, ale sezóna 2006 byla výjimečnou kapitolou v životě švýcarské atletky – formulkářky Edith Hunkeler.

 

 Úspěšná sezóna s hořkým koncem

 

Nejdříve fantastické druhé místo ve Světové sérii, a pak tři zlaté medaile z mistrovství světa. Na 800 m, 1500 m a 5000 m. Její výkony jí vynesly nominaci na sportovkyni s postižením roku 2006 v prestižní Laureově ceně.

 

Jenže následoval hrozný pád během maratónu na mistrovství světa, který téměř ukončil její sportovní kariéru.

 

Těžký boj o návrat

 

Nyní sní o návratu. "Roztříštila jsem si nohy", říká potichu Edith. "Bylo to velmi těžké, protože jsem měla několik operací a po první mi doktor řekl, že již nebudu moct závodit, protože již nikdy nebudu moci ohnout nohy. Byla to pro mě těžká doba, ale vždy jsem věřila, že se vrátím. Trvá to dlouho, ale stále ve svůj návrat věřím ." 

 

Výsledky následujících operací byly optimistické. Doktoři použili 10 hřebů, aby nohy spravili. A nakonec, po šesti měsících, jí bylo řečeno že může začít s tréninkem ve své formuli.

 

"Jestliže to bude možné ráda bych opět dobře závodila", přeje si Hunkeler. "Nyní mohu ohnout nohy. Trénink jsem začala plaváním a trochu posilovnou již v lednu. Ale během rekonvalescence jsem ztratila  hodně ze své kondice. Neopustila jsem postel celé dva měsíce. Takže to bylo velmi těžké. Ale i přestože ještě nejsem schopná závodit, cítím se dobře a to je důležité."

 

Nová motivace

 

Hunkeler je nyní 34 let, ale jak prokázalo mnoho handicapovaných atletů, neznamená to v žádném případě sportovní důchod. Návrat na závodní dráhu na konci sezóny bude náročný, ale paralympiáda v Pekingu 2008 je důležitější cíl.

 

"Mým cílem je Peking. Vím, že je přede mnou hodně dřiny. Ráda závodím, ale není to ta nejdůležitější věc," tvrdí Hunkeler. "Mám práci (sekretářka u obchodníka se šperky) a samozřejmě že přemýšlím o tom, že bych založila rodinu. Ještě je brzy o tom přemýšlet, ale ráda bych ukončila svou kariéru jako každý. Jestliže máte nehodu jako byla tato, nemáte možnost rozhodnutí. Proto bych se ráda vrátila."

 

Kdo si vsadí proti jejímu startu v Pekingu?

 

Bohužel to není jediná nehoda v jejím životě. Hunkeler byla před 12 lety obětí vážné dopravní nehody, jejímž následkem bylo vážné poranění páteře. V průběhu rehabilitace poprvé slyšela o sportu pro vozíčkáře – zaujal ji obraz závodníka ve formulce. O pár let později potkala svého trenéra Andrease Friese a tato dvojice, jak se říká, "rostla spolu."

 

"Nikdy jsem nesnila o tom být světovou šampiónkou, chtěla jsem závodit pro zábavu. Ale v roce 1996 mi došlo, že pokud budu dobrá, mohu se dostat na paralympiádu a na mistrovství světa," vzpomíná Edith. "Začala jsem závodit. Miluji závodění. Mám z toho prožitek. Vím, že pokud tento pocit ztratím, pak svou kariéru musím ukončit ."

 

Kromě své práce, rehabilitace a fitness programu tráví Hunkeler čas se svým přítelem při lyžování, poslouchání hudby nebo projíždění. Považuje tyhle věci za obyčejné. Ale Edith Hunkeler není obyčejná sportovkyně.

 

http://www.wcracing.net/news_detail.php?storyID=24

datum: 03 Jul 2007 autor: Iva Machová
Content Management Powered by CuteNews
Nowadays, Canada Slots-Online-Canada.ca is home to 200+ licensed gambling establishments that operate 76,000+ slots and 2,200+ table games.