Olympijská pochodeň za lidská práva

Celosvětová štafeta s olympijskou pochodní lidských práv je inspirována štafetou samotné olympijské pochodně. Jejím smyslem je upřít pozornost veřejnosti k otřesnému porušování lidských práv komunistickým režimem v Číně. Násilné odebírání orgánů živým vězňům svědomí, mučení elektrickými obušky, rozžhaveným železem a podobná zvěrstva se dějí v době příprav olympijských her 2008. Chceme se tímto zasadit o zlepšení lidských práv v Číně a učinit lidskou důstojnost prioritou olympijských her 2008, jak to v duchu olympiády má být.


 

Štafeta začala 9. srpna 2007 slavností na Akropoli v Aténách, poběží deseti evropskými státy, Austrálií, Jižní a Severní Amerikou a skončí před srpnem 2008 v Asii.

 

Vyzýváme olympioniky, sportovce, poslance a senátory, umělce, vědce i lékaře, aby se zastali zlepšení situace lidských práv v Číně, aby běželi se štafetou, vystoupili se svým projevem na akci v Praze nebo v Brně nebo nám poslali svoji zdravici v případě, že by se nemohli zúčastnit.

 

Mezinárodní olympijský výbor v roce 2001 udělil Pekingu olympijské hry 2008 s očekáváním, že čínská komunistická strana bude před olympiádou řešit otřesnou situaci lidských práv ve své zemi. Do her v roce 2008 nezbývá ani 13 měsíců, ale situace se jen zhoršila.

 

Koalice pro vyšetření pronásledování Falun Gongu, která tuto štafetu pořádá, nedávno pekingské hry označila za „hry krvavé sklizně“. Reagovala tak na závěry vyšetřovací zprávy „Krvavá sklizeň“ (http://organharvestinvestigation.net ) o obchodu s orgány násilně odebíranými vězňům svědomí z Falun Gongu zveřejněné kanadskými lidskoprávními advokáty Davidem Matasem a Davidem Kilgourem. Také reagovala na prohlášení Amnesty International, Reporters Sans Fronti?res a Human Rights Watch, která navzdory nedávnému vyjádření čínského režimu o uvolnění kontroly médií dokládají rozsáhlou řadu případů porušování lidských práv, včetně dalšího omezení zahraničního i domácího tisku.

 

Čína je členem Rady pro lidská práva OSN a tedy se od ní očekává, že se bude řídit principy lidských práv. Její režim však dodnes neprojevil ochotu se těmito principy řídit nebo je respektovat. Věříme, že hry v Pekingu nelze uskutečnit, pokud dochází k výše zmíněným zvěrstvům. Takové hry by byly výsměchem olympijskému duchu a v rozporu s olympijskou chartou, která vyzývá ke „zřízení mírové společnosti, jež má zájem o zachování lidské důstojnosti“.

 

Dnešní čínští vůdci mají velmi velký zájem na tom, aby si zlepšili v očích svobodného světa svoji reputaci a hry byly úspěšné. Proto je na nás, abychom na program dne dali lidská práva. Pomozte prosím udržet olympijskou pochodeň lidských práv naživu a podpořte celosvětovou štafetu za lidská práva.

 

                                 www.olympijskapochoden.org

 

Tisková zpráva převzata z www.handisport.cz

datum: 16 Aug 2007 autor: Martin Němec
Content Management Powered by CuteNews
Nowadays, Canada Slots-Online-Canada.ca is home to 200+ licensed gambling establishments that operate 76,000+ slots and 2,200+ table games.