Nečekaný paralympijský problém Oscara Pistoriuse

Dvacetiletý jihoafrický atlet Oscar Pistorius je momentálně asi nejznámějším sportovcem, který závodí na protézách. Popularitu si vydobyl kontroverzně přijímanou snahou o start na olympijských hrách, které se letos v srpnu uskuteční v Pekingu. Pistorius, kterému lékaři amputovali obě nohy pod koleny, když mu bylo 11 měsíců, totiž mezi svými handicapovanými kolegy dosahoval tak skvělých výsledků, že se rozhodl zkusit štěstí mezi nepostiženými sportovci.

 

Jeho snaha nebyla ovšem nehandicapovanými atlety přijata jednoznačně kladně. Podle řady z nich představují Pistoriusovy protézy z karbonových vláken pravidly mezinárodní atletické federace zapovězenou technologickou podporu a výhodu. Pistorius loni startoval například v B-závodě Zlaté ligy v Římě nebo na Grand Prix v Sheffieldu. Nepodařilo se mu však splnit olympijský kvalifikační limit a letos už se o to ani nebude pokoušet. Mezinárodní atletická federace totiž loni v létě rozhodla, že Jihoafričana na olympiádu pustí, pouze pokud se podrobí biomechanickým testům a ty ukážou, že výhodu oproti nepostiženým nemá.

 

Výsledky studie profesora Bruggemanna z univerzity v Kolíně nad Rýnem sen Oscara Pistoriuse startovat na olympiádě a všech vrcholných závodech nepostižených sportovců definitivně překazily. Karbonové protézy totiž podle nich dávají Pistoriusovi výhodu oproti nepostiženým atletům, kteří dosahují srovnatelných časů. Na stejnou dobu běhu totiž Pistorius podle studie spotřebuje o 25 % méně energie než nehandicapovaní atleti. Jihoafričan se proti výsledkům studie odvolal a momentálně připravuje další testování, do olympiády už to ale zaručeně nestihne. Tím ale jeho anabáze zdaleka nekončí.

 

Teď je navíc v ohrožení i Pistoriusův start a výsledky na paralympiádě. Mezinárodní paralympijský výbor totiž respektuje pravidla Mezinárodní atletické federace, krom přesně specifikovaných výjimek. Jenže pravidlo o technologické podpoře ve výjimkách není. Pokud se do nich do paralympiády nedostane, má Pistorius velký problém. Protože je momentálně v kategorii běžců bez obou nohou sám, poběží na paralympiádě v kategorii méně handicapovaných atletů s jednou amputovanou nohou. A právě podle pravidla, které mu znemožnilo start na olympiádě, bude mít oproti sportovcům s jednou zdravou nohou technologickou výhodu.

 

Pokud by tedy mezi handicapovanými v Pekingu uspěl, je téměř stoprocentně jisté, že minimálně americká výprava, která proti němu v minulosti už několikrát protestovala, tak učiní znovu, a tentokrát úspěšně, protože už bude mít oporu v pravidlech. Pistorius má tedy jedinou šanci – a tou je pokusit se dostat pravidlo o nedovolené technologické podpoře mezi výjimky z regulí Mezinárodního paralympijského výboru.

 

Alice Tejkalová

datum: 05 Feb 2008 autor: OSAV
Content Management Powered by CuteNews
Nowadays, Canada Slots-Online-Canada.ca is home to 200+ licensed gambling establishments that operate 76,000+ slots and 2,200+ table games.