Velké ceně Pardubic v atletice handicapovaných dominovali domácí sportovci

Skvělými výkony zahájili včera atleti vozíčkáři v Pardubicích letošní paralympijskou sezónu. Do jubilejního desátého ročníku Českého poháru vstoupila například domácí Jana Fesslová osobním a zároveň českým rekordem v hodu diskem kategorie F 55, když hodila rovných 24 metrů. Silná byla opět soutěž kvadruplegiků mužů i při absenci paralympijského vítěze z Atén Radima Běleše, který se těsně před závodem doma zranil a do Pardubic nedorazil. Jeho kolegové v kategorii se však patřičně činili a v celkovém hodnocení zahajovacího závodu atletického seriálu, jehož mediálním partnerem je Handisport.cz, obsadil stříbrný diskař z mistrovství světa v Assenu Martin Zvolánek první, a Jan Vaněk druhé místo. Oba startují, stejně jako Jana Fesslová v dresu Hvězdy Pardubice.

 

„Je to důkaz toho, že jsem si společně s mými sponzory a samozřejmě OSAVem vytvořila optimální podmínky pro trénink," neskrývala po závodě radost z výkonu a zároveň ze druhého místa mezi ženami za Evou Kacanu Fesslová. „Pomáhají mi především akciová společnost TERMS, Birkart ČR, Terno a Stevesport Karel Poborský. I díky nim můžu trénovat dvoufázově a celý týden. Ráno obvykle jezdím do bazénu a dávám posilovnu, no a odpoledne házím. Jeden den věnuju vždycky rehabilitaci, to jezdím buď do Prahy za fyzioterapeutkou Šárkou Špaňhelovou, nebo přijede ona k nám," popsala svoji přípravu atletka, která dojíždí také za svojí trenérkou Evou Vindovou.

 

Jana Fesslová totiž reprezentuje Pardubice, ale bydlí v jižních Čechách. Proto u jejích tréninků často asistuje manžel: „Při tréninkách se nikdy nehádáme, jen se ho občas, když mám pocit, že mi to pěkně a daleko letělo, ptám, kolik to bylo, a on mi vždycky řekne, že mi to poví až druhý den. Asi nechce, abych zpychla," usmívala se sportovkyně.

 

Domácí prostředí pardubickým atletům svědčilo
Její trenérka Eva Vindová, která zahajovací podnik sezóny organizovala, po závodech jen zářila. „Téměř všichni moji atleti tu předčili má očekávání, házeli skvěle. Vynikající byl Martin Němec, Honza Vaněk, Zbyněk Sýkora mě potěšil svým osobákem, Jana Fesslová. A to je jen část, klidně bych mohla jmenovat všechny, byly to opravdu vydařené závody." V Českém poháru závodí všichni sportovci společně, bez rozdílu handicapu a jejich výkony se přepočítávají na základě koeficientů, aby byly srovnatelné výsledky.

 

Vítěz závodu mužů a také svěřenec Vindové Martin Zvolánek jen v rychlosti přebral cenu a bez oběda, uháněl do Ostravy. „Máme zároveň mistrovství republiky jednotlivců v pingpongu, tak to potřebuju všechno stihnout," vyprávěl stříbrný a bronzový medailista právě ve stolním tenisu z her v Sydney. Před čtyřmi roky se už ale do Atén nenominoval a letos v Pekingu bude pouze jako atlet. A bude mít, vzhledem k tomu, že je držitelem světového rekordu v hodu diskem nejvíce handicapovaných vozíčkářů F 51, ty nejvyšší ambice.

 

Velká očekávání příznivců atletiky, ačkoliv on sám nechce o roli favorita z pověrčivosti ani slyšet, se upínají ke světovému rekordmanovi, mistrovi světa i Evropy a dvojnásobnému paralympijskému vítězi třiatřicetiletému Martinu Němcovi. Trénuje denně, z toho dvakrát až třikrát týdně dojíždí z Prahy házet do Pardubic, občas si tu „střihne" víkendové soustředění. Na jeho výkonech v domácím prostředí to bylo vidět. Skvělých 38,23 m v hodu diskem (světový rekord má 39,35) a 11,26 m ve vrhu koulí (světový rekord 11,85 m). V celkovém pořadí poháru  to znamenalo třetí místo za Zvolánkem a Vaňkem.

 

Na viděnou na republice
Atletika handicapovaných se letos neocitla na Městském stadionu naposledy. 22. června budou Pardubice hostit mistrovství České republiky v atletice vozíčkářů. To se v posledních letech coby otevřený šampionát vyprofilovalo ve velkou, dokonce mezinárodní akci se špičkovou účastí zahraničních sportovců. Loni se ho dokonce poprvé účastnili i spasticky handicapovaní sportovci a závody mezi těmi, kteří si na něm splnili limity na paralympiádu, díky tomu, že bylo pod patronátem Mezinárodního paralympijského výboru, byly velmi kladné.

 

Letos však hrozilo, že se vůbec neuskuteční, kvůli tomu, že Česká asociace tělesně handicapovaných sportovců, respektive její atletická sekce, nenašla vhodný termín ani pořadatele. Atleti se však svého domácího vrcholu sezóny vzdát nechtěli. „Oslovilo nás občanské sdružení Atletika vozíčkářů, jestli bychom neuspořádali mistrovství republiky. Bylo to sice narychlo, ale rozhodli jsme se ho uskutečnit, i když jen pro české sportovce. Na dnešních závodech jsme si poprvé otestovali systém pěti sektorů a soutěž se opravdu výrazně zrychlila, tak to snad takhle klapne i v červnu," přeje si Vindová.      

Alice Tejkalová

datum: 09 May 2008 autor: OSAV
Content Management Powered by CuteNews
Nowadays, Canada Slots-Online-Canada.ca is home to 200+ licensed gambling establishments that operate 76,000+ slots and 2,200+ table games.