Peking: bezvětří+34°C+zataženo+vysoká vlhkost=SMOG

Den před zahájením olympijských her halí hlavní město Číny smog. V Pekingu vystoupila ve čtvrtek rtuť teploměru na 34 stupně Celsia, je zataženo a vzdušná vlhkost je vysoká, což zhoršuje rozptylové podmínky. Už několik dní panuje bezvětří, takže smog ve městě přetrvává navzdory drastickým omezení dopravy i přerušení provozu mnoha továren.V nejbližších dnech se nečeká změna počasí, která by jej rozptýlila, i když mohou přijít přeháňky.

 

Co je to smog? Tento pojem vznikl spojením dvou anglických slov (smoke = kouř, fog = mlha), jeho původní význam označoval mlhu znečištěnou kouřem. V současnosti se však všeobecně přijímá, že slovo smog prostě označuje zvýšené koncentrace škodlivých látek v ovzduší. Je smutnou pravdou, že tento termín se používá převážně v souvislosti s lidskou činností.

 

První typ smogu se nazývá londýnský. Setkáme se s ním především v zimních měsících a je doprovázen výskytem mlhy a tzv. teplotní inverzí, kdy studená vrstva vzduchu působí jako poklička hrnce, která brání rozptylu emisí do vyšších vrstev atmosféry.

 

Oproti tomu fotochemický smog s mlhou naprosto nesouvisí, vzniká hlavně v létě, a proto se mu též říká letní smog. Vzniká především v důsledku velmi silného automobilového provozu. Zplodiny z výfuků aut (oxidy dusíku, těkavé uhlovodíky, kyslík) vytvářejí v rozpálených ulicích velkoměst zajímavou jedovatou směs.

datum: 07 Aug 2008 autor: OSAV
Content Management Powered by CuteNews
Nowadays, Canada Slots-Online-Canada.ca is home to 200+ licensed gambling establishments that operate 76,000+ slots and 2,200+ table games.