SPIRIT IN MOTION

V paralympijske vesnici zacaly volby do Rady sportovcu, poradniho organu Mezinarodniho paralympijskeho vyboru IPC. Rada je deviticlenna, tvori ji sest zastupcu letnich a tri zimnich sportu. Volebni obdobi je ctyrlete, volby probihaji behem paralympijskych her. Kandidaty navrhuji narodni paralympijske vybory, kazdy stat smi navrhnout jedno jmeno. 

 

Na seznamu je letos ctrnact sportovcu, krome jinych Lilo Ljubisic z Kanady, soucasna predsedkyne Rady, dale American Bob Balk ci Maha Barghouti z Jordanska, clenove rady, jimz prave skoncilo obdobi. Kazdeho hlasujiciho zaujme jmeno Heinz Frei; svycarska maratonska legenda ma velkou sanci na zvoleni. Rovnez Ceska republika poslala do voleb sveho zastupce. Je jim lukostrelkyne Marketa Sidkova. 

 

Behem vyvoje paralympijskeho hnuti se menila i jeho symbolika. Pred dvaceti lety v Soulu bylo paralympijskym symbolem pet slzicek, nebo chcete-li kapicek v obdobnych barvach a rozlozeni jako maji olympijske kruhy. Mezinarodnimu olympijskemu vyboru se vsak takova podobnost nelibila, cerna a zluta slzicka musely pryc.

 

Cervene, modre a zelene kapicky vydrzely az do konce paralympiady v Atenach. V souladu s novym mottem "Spirit In Motion" se na zaverecnem ceremonialu slzicky roztocily, protahly a vytvorily soucasne dynamicke logo pripominajici symbol prasku pro barevne pradlo do automaticke pracky.

 

V navaznosti na symboliku IPC menily sve znaky i paralympijske vybory jednotlivych zemi. V Ceskem paralympijskem vyboru vsak sli jeste dal. Krome noveho loga s roztocenymi slzickami totiz vymysleli jeste rotaci svazu. 

 

Na minule paralympiade v Atenach jsem do Rady kandidoval. Uspesny jsem sice nebyl, nicmene po dvou a pul letech dva ze zvolenych clenu prestali pracovat a ja byl do organu kooptovan. Absolvoval jsem tri mitinky, precetl spoustu dokumentu a pomalu se zacal v praci Rady i fungovani celeho hnuti orientovat.

 

Chtel jsem v praci pokracovat a pozadal Vykonne greminum Ceskeho paralympijskeho vyboru, aby me navrhlo jako kandidata do pekingskych voleb. Nekolik dni se nic nedelo, pote jsem obdrzel e-mail, kterym mi bylo oznameno, ze VG CPV rozhodlo o rotaci svazu, ktery urci kandidata na tuto pozici, a ze momentalne je na rade Ceska federace Spastic Handicap.

 

Proc me gremium takhle elegantne odstavilo se muzu jen domyslet. Kazdopadne Spastik vybral Marketu Sidkovou. Ted je v zajmu vsech ceskych handicapovanych sportovcu, aby ve volbach uspela. Clen Rady ma lepsi pristup k informacim a muze upozornit na specificke problemy sveho sportu ci zeme.

 

O volby do Rady sportovcu IPC je letos obrovsky zajem. Prvni hodinu od otevreni volebni mistnosti odvolilo pres sto sportovcu. Mozna je duvodem i to, ze kazdy volic dostane kravu Fu Niu Lele, plysoveho maskota her. Drzim Markete palce a verim, ze zaverecny ceremonial pekingske paralympiady bude sledovat z tribuny s ostatnimi cleny Rady.

datum: 04 Sep 2008 autor: Martin Němec
Content Management Powered by CuteNews
Nowadays, Canada Slots-Online-Canada.ca is home to 200+ licensed gambling establishments that operate 76,000+ slots and 2,200+ table games.