KB Český pohár v atletice vozíčkářů vyhráli Kacanu a Zvolánek

Deset dní po skončení letní paralympiády se nejlepší čeští atleti-vozíčkáři sešli v Praze k závěrečnému závodu KB Českého poháru. Finále, které hostil atletický stadion Fakulty tělesné výchovy a sportu Karlovy univerzity, mělo vynikající obsazení - objevili se i všichni medailisté v atletice na vozíku z letních paralympijských her 2008 Eva Kacanu, Rostislav Pohlmann, Jana Fesslová, Martin Němec, Jan Vaněk a Martin Zvolánek. Každý dostal od organizátorů růži, Pohlmann za dvě medaile 2 květiny. Jak v mužských, tak ženských disciplínách startovali sportovci společně, bez ohledu na stupeň postižení, a na většině paralympioniků byla znát únava po dlouhé sezóně i zatím ještě příliš krátkém čase na aklimatizaci.

 

Výkon 6,35 m si v kouli připsala paralympijská vítězka z Pekingu a světová rekordmanka Eva Kacanu (AK Olomouc). Přesto ale byla k sobě Kacanu byla kritická: "Mé dnešní výkony nebyly takové, jak bych si představovala. Bylo to tím, že beru antibiotika, a také časovým posunem po návratu z paralympiády." Zlatou paralympijskou medaili zvládla Eva Kacanu zatím oslavit pouze s bratrem a jeho dětmi a se sousedkami z domu, další oslavy odkládá na později: „V úterý odlétám do Řecka, za rodinou a přáteli, a už se moc těším na teplo,“ smála se Kacanu.

 

Disk i oštěp vyhrála Jana Fesslová z Hvězdy Pardubice, bronzová z letošních her. V oštěpu zvládla Fesslová 16 m 32 cm. Disk z ruky Fesslové závodící v kategorii F55 dolétl na 23 metrů, a 12 cm. Druhé místo v disku patřilo olomoucké Michaele Janákové, třetí příčka Marii Bártové z Prahy. Fesslová, která se potýká se závažným onemocněním, ke svému pražskému účinkování řekla: „ K absolutní spokojenosti mi chyběl lepší výkon - bývala bych se ráda dostala za 25 metrů v disku, a v oštěpu za 18 metrů.“ Celkové pořadí sedmidílného KB Českého poháru ovládla Eva Kacanu, před Janou Fesslovou a Martinou Kniezkovou z Nového Města na Moravě, která se pražských závodů neúčastnila.

 

Mužská koule přinesla zajímavý souboj, a dokonce i vylepšení českých rekordů! O ten první se postaral chrudimský Milan Bláha (F54), jehož nejdelší pokus měřil 9 m a 1 cm. Bláhovi celkově ve vrhu koulí připadlo 2. místo, zvítězil v Pekingu bronzový Martin Němec. Třetí skončil Jan Němeček z Pardubic. Jak viděl Bláha svůj rekord? „Počasí nám dnes přálo. Již jsem si odpočinul po návratu z Pekingu. Se svým nejlepším vrhem, který byl zároveň českým rekordem, jsem spokojen. Byla to pro mě satisfakce za nevydařený Peking, kde jsem zvládl pouze 8 m 88 cm, ačkoli jsem před tím formu měl tak na 9 metrů 30.“ Druhý rekordní zápis finále zaznamenal Jaroslav Petrouš z Pardubic (F58, 9 m 65 cm).

 

V kuželce prokázal své kvality úspěšný paralympionik Jan Vaněk z Pardubic. Vyhrál hodem 24 m, 69 cm. Stříbrnou medaili si odvezl Radim Běleš z SK Nové Město nad Metují, bronzovou Vaňkův oddílový kolega Martin Zvolánek. Radima Běleše mohutně podporovaly jeho dvě dcery Veronika a Tereza. Vybavily se roztleskávacími třásněmi, které si samy vyrobily, a Terezka měla dokonce na obličeji karnevalovou škrabošku motýla. “To, aby to tátovi letělo stejně lehce a daleko jako motýlek,“ vysvětlovala Veronika.

 

Nejlepším pražským oštěpařem byl Martin Němec. Ve své doplňkové disciplíně dokázal hodit 27 m, 22 cm. Druhý byl Rostislav Pohlmann: „To, co jsem dneska předvedl, je až překvapivé. Ještě stále mi nepřiletěla ,koza´ (speciální odhodová stolice, z které vozíčkáři vrhají- pozn. MF) z Číny, proto mi připadla jiná, s kterou jsem se těžko sžíval,“ popisoval jediný dvojnásobný medailista mezi českými atlety v Pekingu Pohlmann.

 

Výhru v disku ukořistil Martin Zvolánek za 9 m 80 cm. Stříbro vybojoval Jan Vaněk, na třetí pozici skončil Radim Běleš. Zvolánek ale i přes solidní pražské představení nešetřil sebekritikou: „Moc spokojen nejsem - mohlo to být daleko lepší. Dnes jsem jak v disku, tak v kuželce házel zhruba o 2 metry méně než na paralympiádě. Neměl jsem svoje náčiní (stejný problém jako v případě Pohlmanna - pozn. MF), ale nechci se na to vymlouvat.“ Jaroslav Petrouš se radoval ze svého druhého českého rekordu ve finále ČP 2008 - jeho diskařský pokus měřil 44 m 81 cm. Kvůli sloučení kategorií ale v diskařské soutěži skončil až sedmý.

 

V konečném účtování jubilejního desátého ročníku KB Českého poháru byl nejlepším mužem Martin Zvolánek, před oddílovým kolegou Martinem Němcem a novoměstským Radimem Bělešem.

Michaela Famfulíková, (at)

datum: 29 Sep 2008 autor: Alice Tejkalová
Content Management Powered by CuteNews
Nowadays, Canada Slots-Online-Canada.ca is home to 200+ licensed gambling establishments that operate 76,000+ slots and 2,200+ table games.