Jana Fesslová a Martin Zvolánek vítězi KB Českého poháru atletů - vozíčkářů pro rok 2009

Minulý víkend se v Praze na atletickém stadionu Fakulty tělesné výchovy a sportu Karlovy univerzity sešli naši nejlepší atleti na vozíku na závěrečném dílu KB Českého poháru. O body do celkového žebříčku, který rozhodne o oceněných, se soutěžilo v disku, kouli, oštěpu, a hodu kuželkou. Již před začátkem bylo jasno o celkovém pořadí - prvenství v celém seriálu si připíše stejně jako loni Martin Zvolánek ( Nové Město nad Metují - kategorie F 51) mezi muži, a po dvou letech se nejlepší ženou stane Jana Fesslová (Sokol České Budějovice - F 55).

 

Počasí atletům přálo, přestože se na obloze občas objevily mraky, naštěstí z nich nepršelo, což přispělo k hladkému průběhu závodů. Pražské klání přineslo pěkné zážitky a výborné výsledky.

 

Ve vrhu koulí žen startovaly bílinská Dana Šaňková ( F 55) a atletka, která obhajovala prvenství v celkovém pořadí ČP z roku 2008, paralympijská vítězka Eva Kacanu ( AK Olomouc, F 54). Zatímco Eva Kacanu předvedla 5 m 98 cm a zvítězila, Šaňková vrhla 4 m 94 cm a byla druhá.

 

Ženský oštěp také sliboval zajímavý souboj. Z výhry se nakonec radovala po výkonu 9 m 22 cm Martina Kniezková z Nového Města nad Metují (kategorie F 52), druhá byla Jana Fesslová - 18 m 12 cm, a třetí Simona Kolaříková (SK Moravia Brno, F 54) - 6 m 67 cm.

 

Také v disku byla nejlepší Kniezková - 13 m 55 cm před Fesslovou - 23 m 60 cm a Kolaříkovou - 7 m 14 cm. Jaké pocity měla po své závěrečné pražské disciplíně Jana Fesslová? „S umístěním v poháru (již tehdy Fesslová věděla, že bude v dlouhodobém žebříčku celkově první, pozn. aut.) jsem nadmíru spokojena. O to více, že jsem se v průběhu sezony musela potýkat se zdravotními problémy. I přesto se mi několikrát během roku podařilo vylepšit český rekord, což mě potěšilo.“

 

Muži „ šli“ v Praze disk, kouli, oštěp a kuželku. Skvělý hod diskem předvedl novoměstský Martin Zvolánek ( F 51), když jeho náčiní dolétlo při třetím pokusu do vzdálenosti 10 m 62 cm. Nebyl tak příliš vzdálen od světového rekordu (ten drží Slovinec Jose Flere z roku 2008 z finále olympijských her v Pekingu – 10,99 m) Druhý nejlepší výsledek v disku měl po koeficientových přepočtech Martin Němec (Hvězda SKP Pardubice- F55) s 36 m 44 cm. Třetí Radim Běleš (stejná kategorie a oddíl jako Zvolánek) - 9 m 31 cm.

 

Zvolánek vyhrál i hod kuželkou (24 m 65 cm) před Radimem Bělešem (23 m 97 cm) a bronzovým paralympijským medailistou z Pekingu 2008 Janem Vaňkem (Hvězda SKP Pardubice - F 51), který měl nejlepší hod o hodnotě 23 m 64 cm. Martin Zvolánek pro Handisport mluvil především o svém vydařeném diskařském představení. „Mám smíšené pocity- čekal jsem od sebe trochu víc. V lepším výkonu mi zabránily svalové spasmy. S letoškem jsem maximálně spokojen- podařilo se mi vyhrát všechny závody ČP. Příští rok bych se chtěl co nejvíce přiblížit 11 m. Jestli dokážu překonat světový rekord, se teprve uvidí. Záleží na mém zdravotním stavu. Udělám ale, co bude v mých silách,“ usmál se Zvolánek.

 

Nejlepším oštěpařem byl Josef Štiak ( Nové Město nad Metují - F 56) – 29 m 56 cm, před pardubickým Jaroslavem Petroušem (F 58 - 31 m 88 cm) a Dušanem Ščamburou ( AK Olomouc - F 55) 21 m 42 cm.

 

Vrh koulí ovládl Martin Němec – 10 m 80 cm. Druhé a třetí místo patřilo zástupcům klubu AFK Chrudim, Aleši Kisému (F 53) - 7 m 30 cm a Milanu Bláhovi ( F54) - 8 m 66 cm.

 

Během výborného oběda pak proběhlo vyhodnocování pražského závodu spolu s oznámením výsledků celého sedmidílného seriálu KB Českého poháru 2009. Místopředseda občanského sdružení Atletika vozíčkářů, jehož členové v tomto poháru závodí, Štefan Danko, spolu s dalšími funkcionáři, mimo jiné jedním ze zástupců hlavního sponzora Komerční banky, popřál všem zúčastněným hodně štěstí do další kariéry a pogratuloval jim k dosaženým výsledkům.

 

Michaela Famfulíková

datum: 17 Sep 2009 autor: OSAV
Content Management Powered by CuteNews
Nowadays, Canada Slots-Online-Canada.ca is home to 200+ licensed gambling establishments that operate 76,000+ slots and 2,200+ table games.